Akcija sadnje sadnica voća: Za park

Ekologija

U okviru projekta “Zaštitimo pluća grada – park šuma Brezovačko brdo (ZaParK)” NVO Građanska inicijativa mladih je organizovala akciju sadnje sadnica stubastog voća u park šumi Brezovačko brdo.

Opšti cilj projekta je dat doprinos unapređenju građanskog društva kroz promociju građanskog aktivizma, inkluzivnog upravljanja, mobilizaciju zajednica, osnaživanje demokratskih procesa i lokalnog socio-ekonomskog razvoja.

 

Specifični cilj je podizanje opšte svijesti o značaju građanskog aktivizma i mobilizaciji zajednica kroz mjere očuvanja životne sredine i održivog razvoja za ublažavanje klimatskih promjena na lokalitetu park šume Brezovačko brdo u opštini Rožaje.

Paralelno sa nekoliko aktivnostima podnijeli smo inicijativu da se park šuma zaštiti na način da Opština Rožaje pokrene kod Agencije za zaštitu životne sredine izradu Studije zaštite i lokalitet proglasi za Spomenik prirode i tako trajno spriječi sječa šume.

Program „Podržani=Osnaženi“ (FSTP-For Support To emPowerment) realizuje  Fond za aktivno građanstvo – fAKT, u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.