NVO Breznica: Zabrinjavajuće zagađenje vazduha u Pljevljima

urednik Avatar

Zagađenje vazduha u Pljevljima je zabrinjavajuće, ocijenilo je Ekološko društvo Breznica i zatražilo hitnu reakciju nadležnih i uvođenje vanrednog stanja do rješenja problema i prestanka opasanosti po zdravlje građana.

Oni su ukazali da ovih dana zagađenje vazduha u Pljevljima, kao i prošle godine, obara sve rekorde po zagađenosti i količini labdećih čestica PM 10 u vazduhu.

Kako su naveli, koncentracija opasnih materija u vazduhu, 19. novembra iznosila je preko 560 mg/cm3, što je 1.100 procenata iznad maksimalno dozvoljene koncentracije.

„Stanje je i ove godine postalo alarmantno i više nego zabrinjavajuće i zbog toga ponovo tražimo hitnu reakciju nadležnih i uvođenje vanrednog stanja do rješenja problema zagađenja i prestanka opsanosti po zdravlje građana”, navodi se u saopštenju Ekološkog društva Breznice.

Oni su zatražili hitnu izradu i donošenje Akcionog plana postupanja i zaštite stanovništva od aerozagađenja u kriznim situacijama.

Prisutni su, kako su ukazali iz Ekološkog društva Breznica, i drugi toksični i opasni hemijski elementi koji negativno utiču na zdravlje stanovnika Pljevalja.

„Niko nije građane Pljevalja obavijestio i upozorio, da je zagađenje povećano i da postoji opsanost ozbiljnog narušavanje njihovog zdravlja“, navodi se u saopštenju.

Iz Ekološkog društva Breznica su rekli da je plan kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja koje je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u februaru 2013. godine mrtvo slovo na papiru, jer od donošenja do danas, nijedna mjera iz tog dokumenta nije realizovana.

„Zašto se ne primjenjuju odredbe Zakona i donesenog dokumenta i zašto se i dalje toleriše probijanje graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha, pogotovo za emisije NOx, PM10, PM2.5 i Sox“, dodaje se u saopštenju.

U Ekološkom društvu Breznica smatraju da bi zaštita zdravlja stanovništva Pljevalja moralo biti prioritet, a glavni cilj smanjenje broja oboljelih od najtežih bolesti.

„Ovakav neodgovoran odnos svih struktura vlasti, prema građanima Pljevalja predstavlja školski primjer bezobzirnosti i bahatosti na štetu cijele zajednice“, ocijenjeno je iz te nevladine organizacije.

Oni su kazali da će krivicu za takvo stanje zagadjivači, prvenstveno Rudnik Uglja i Termoelektrana Pljevlja, ponovo prebacivati na građane, na takozvana individualna ložišta i gradske kotlarnice, dok će za sebe i dalje tvrditi da su oni svoje zagađenje vazduha sveli na standard Evropske unije od 50mg/cm3.

Iz Ekološkog društva su dodali da je Pljevljacima potpuno svejedno odakle potiče zagađenje.

„Smatrajući da se na ovaj način grubo krše prava građana i da se sa njihovim zdravljem neko godinama kocka, pritom nepotrebno trošeći njihov novac na liječenja po raznim zdravstvenim ustanovama, javno pozivamo nadležne da krenu u rešavanje ovih više tehničkih, nego birokratskih problema koji svima nama proizvodi indirektne i vrlo visoke troškove zbog nečijeg očiglednog nemara i bahatosti“, zaključuje se u saopštenju.

(Mina)

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga