Mladi Rožaja
NVO Građanska inicijativa mladih Rožaje
AdvertisementEkologija

25. Novembra 2015.
 

NVO Breznica: Zabrinjavajuće zagađenje vazduha u Pljevljima

More articles by »
Written by: urednik

Zagađenje vazduha u Pljevljima je zabrinjavajuće, ocijenilo je Ekološko društvo Breznica i zatražilo hitnu reakciju nadležnih i uvođenje vanrednog stanja do rješenja problema i prestanka opasanosti po zdravlje građana.

Oni su ukazali da ovih dana zagađenje vazduha u Pljevljima, kao i prošle godine, obara sve rekorde po zagađenosti i količini labdećih čestica PM 10 u vazduhu.

Kako su naveli, koncentracija opasnih materija u vazduhu, 19. novembra iznosila je preko 560 mg/cm3, što je 1.100 procenata iznad maksimalno dozvoljene koncentracije.

„Stanje je i ove godine postalo alarmantno i više nego zabrinjavajuće i zbog toga ponovo tražimo hitnu reakciju nadležnih i uvođenje vanrednog stanja do rješenja problema zagađenja i prestanka opsanosti po zdravlje građana”, navodi se u saopštenju Ekološkog društva Breznice.

Oni su zatražili hitnu izradu i donošenje Akcionog plana postupanja i zaštite stanovništva od aerozagađenja u kriznim situacijama.

Prisutni su, kako su ukazali iz Ekološkog društva Breznica, i drugi toksični i opasni hemijski elementi koji negativno utiču na zdravlje stanovnika Pljevalja.

„Niko nije građane Pljevalja obavijestio i upozorio, da je zagađenje povećano i da postoji opsanost ozbiljnog narušavanje njihovog zdravlja“, navodi se u saopštenju.

Iz Ekološkog društva Breznica su rekli da je plan kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja koje je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u februaru 2013. godine mrtvo slovo na papiru, jer od donošenja do danas, nijedna mjera iz tog dokumenta nije realizovana.

„Zašto se ne primjenjuju odredbe Zakona i donesenog dokumenta i zašto se i dalje toleriše probijanje graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha, pogotovo za emisije NOx, PM10, PM2.5 i Sox“, dodaje se u saopštenju.

U Ekološkom društvu Breznica smatraju da bi zaštita zdravlja stanovništva Pljevalja moralo biti prioritet, a glavni cilj smanjenje broja oboljelih od najtežih bolesti.

„Ovakav neodgovoran odnos svih struktura vlasti, prema građanima Pljevalja predstavlja školski primjer bezobzirnosti i bahatosti na štetu cijele zajednice“, ocijenjeno je iz te nevladine organizacije.

Oni su kazali da će krivicu za takvo stanje zagadjivači, prvenstveno Rudnik Uglja i Termoelektrana Pljevlja, ponovo prebacivati na građane, na takozvana individualna ložišta i gradske kotlarnice, dok će za sebe i dalje tvrditi da su oni svoje zagađenje vazduha sveli na standard Evropske unije od 50mg/cm3.

Iz Ekološkog društva su dodali da je Pljevljacima potpuno svejedno odakle potiče zagađenje.

„Smatrajući da se na ovaj način grubo krše prava građana i da se sa njihovim zdravljem neko godinama kocka, pritom nepotrebno trošeći njihov novac na liječenja po raznim zdravstvenim ustanovama, javno pozivamo nadležne da krenu u rešavanje ovih više tehničkih, nego birokratskih problema koji svima nama proizvodi indirektne i vrlo visoke troškove zbog nečijeg očiglednog nemara i bahatosti“, zaključuje se u saopštenju.

(Mina)About the Author

urednik
 
 

 

Završen projekat „Svako ima pravo na radno mjesto zdravo”

NVO ”Građanska inicijativa mladih” iz Rožaja je realizovala šestomjesečni projekat  „Svako ima pravo na radno mjesto zdravo” koji je podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja Vlade Crne Gore  Proj...
by urednik
 

 
 

Svako ima pravo na radno mjesto zdravo (6)

Poštovani slušaoci dobrodošli u serijal radio emisija pod nazivom “Svako ima pravo na radno mjesto zdravo” koji je podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja. U današnjoj šestoj emisiji iskoristite pril...
by urednik