Francuska: Ekstemna desnica vodi na regionalnim izborima

urednik Avatar

Ekstremno desničarski Nacionalni front (FN) ostvario je rekordno dobre rezultate u prvom krugu regionalnih izbora održanih danas u Francuskoj, pokazuju prve procjene po zatvaranju birališta

Nacionalni front je osvojio između 27,2 i 30,8 procenata glasova i na vrhu je liste u najmanje šest od 13 regiona, prenosi AFP.

Ako dobiju većinu, biće to prvi put da je Nacionalni front liderke Marin Le Pen dobio vlast u bilo kom regionu.

Prema pojedinim informacijama FN je osvojio više od 40 odsto glasova. Ako se informacija potvrdi, rezultat će predstavljati velik podsticaj za Le Pen, koja je kazala kako se nada da će njena antiimigrantska i antievropska stranka pobijediti već u prvom krugu izbora.

Izbori su održani pod oštrim merama bjezbednosti nakon serije terorističkih napada u Parizu 13. novembra, kada je ubijeno 130 ljudi. Birališta su zatvorena u 19 sati po srednjeevropskom vremenu.

Ovi izbori se smatraju za svojevrsni test za podršku javnosti mjerama vlade nakon terorističkih napada od 13. novembra.

Prema predizbornim anketama, i Republikanska partija desnog centra, koju predvodi bivši predsjednik Nikola Sarkozi, i Nacionalni front mogu da računaju na oko 30 odsto, dok Socijalistička partija aktuelnog predsjednika Fransoa Olanda ima podršku od oko 22 ojsto i mogla bi da izgubi neke regione, prenosi BBC.

Nacionalni front se nada da bi dobar rezultat na regionalnim izborima mogao da učvrsti njihove šanse na predsjedničkim izborima 2017.

Nedavne ankete su pokazale da je popularnost FN-a porasla nakon napada u Parizu i to između četiri i sedam odsto.

Drugi izborni krug biće održan za sedam dana.

 

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga