Anketa javnog mnjenja u Rožajama pokazuje snažnu podršku CG za EU i NATO

urednik Avatar

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i dalje podržava velika većina građana opštine Rožaje, koji imaju pozitivan stav prema Zajednici i glasali bi na potencijalnom referendumu da Crna Gora postane njena sledeća država članica. To je još jednom potvrđeno istraživanjem javnog mnjenja koje je od 1. do 15. februara 2022. goine sprovela NVO Građanska inicijativa mladih Rožaje u okviru projekta ”Sve na jednom mjestu” uz podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Ispitivanje je izvršeno na uzorku od 200 građana iz svih krajeva opštine, 56% muškog i 44% ženskog pola, a postavljana su im pitanja o stavu prema EU i o procesu pridruživanja, NATO članstvu. Podršku CG u NATO dalo je 73,5% ispitanika dok je protiv 26,5 posto.

Snažna podrška evropskoj ideji, prevedena u brojke, pokazuje da 86% građana ima pozitivan stav prema EU, a jednak broj po 7% je protiv i nemaju stav po pitanju pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Ako bi sjutra bio održan referendum, gotovo 90 odsto birača izašlo bi na glasanje, od kojih bi čak 93,5 odsto, glasalo za prijem Crne Gore u EU.

Evropsku uniju je 73 odsto građana prepoznalo kao najvećeg stranog donatora u Crnoj Gori, a 69 odsto kaže da je EU pokazala najveću solidarnost sa Crnom Gorom u borbi protiv koronavirusa.

 

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga