,

Model „Sve na jednom mjestu“ će doprinijeti većim šansama za zaposlenje mladih na Sjeveru

urednik Avatar

Mladi sa sjevera dobili su mogućnost da kroz sveobuhvatan program obuke „Sve na jednom mjestu“ povećaju šanse za zaposlenje. Počev od 26. februara, pa sve do kraja juna, 25 polaznika iz Berana, Rožaja i Bijelog Polja će pohađati intezivne kurseve koji obuhvataju: kurs mekih vještina, kurs digitalnog marketinga i kurs preduzetništva.

Nakon uspješno pokrenutog „one-stop-shop“ modela u Podgorici, Forum MNE zajedno sa lokalnim partnerom Građanska inicijativa mladih Rožaje pokreće sličan program i na sjeveru Crne Gore. Primjenom metode „sve na jednom mjestu“ doprinosi se povećanju kvaliteta usluga za NEET grupu mladih (koji nisu zaposleni, nisu u procesu formalnog ili neformalnog obrazovanja), i to okupljajući na jednom mjestu svu potrebnu podršku za zapošljivost mladih: digitalne, preduzetničke i meke vještine, zajedno sa mentorstvom, praktičnim radom, a sve u kontaktu sa poslodavcima, manjim i srednjim preduzećima.

Program će se organizovati u Beranama, i to u JU Srednjoj stučnoj školi i Regionalnom biznis centru. Pored toga, polaznici obuke iz Crne Gore će imati priliku da dio obuke prođu zajedno sa mladima iz Srbije, koji pohađaju isti program. To će biti jedinstvena prilika za razmjenu ideja, mišljenja i povezivanja, naročito u poslovnom smislu.

Po završetku prve faze programa obuke, učesnici će kroz 3 mjeseca direktne mentorske podrške raditi na konkretnoj izradi  IT biznis ideja, nakon čega će moći da je predstave na regionalnom događaju „Elevator pitch“.  Najbolje prezentacije, njih 6 tmova, će dobiti i dodatnu podršku u vidu biznis savjetovanja, podršku pri nalaženju finansijskih sredstava i ostalih važnih elemenata za početak sopstvenog biznisa.

Put ka ostvarivanju većih šansi za zapolenje, mladi sa sjevera su započeli u subotu, 26. februara, kada je i upriličeno svečano otvaranje.

Polaznike programa obuke pozdravili su i poželjeli sreću u daljem radu: predstavnik Zajednčkog tehničkog sekretarijata za IPA -programe prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 – Emil Kočan, direktor škole JU Srednja stručna škola – Berane – Todor Milićević, kao i predstavnica organizatora ovog programa obuke – Forum MNE – Snežana Milačić.

Projekat „SVE NA JEDNOM MJESTU – Za socijalnu inkluziju i zapošljivost mladih“ dvogodišnji je program koji Forum MNE sprovodi u partnerstvu sa Centar za omladinski rad (Srbija), Kancelarijom za mlade Novi Pazar i Građanskom inicijativom mladih Rožaje (Crna Gora), u 6 opština prekograničnog regiona Sandžak u Srbiji i Crnoj Gori. 

„SVE NA JEDNOM MJESTU“ je finansiran od strane Evropske unije kroz program prekogranične saradnje

Srbija – Crna Gora 2014-2020, u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), i uz podršku

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga