Green Home: Protest protiv zagađenja u Pljevljima 22. decembra

urednik Avatar

Nevladina organizacija Green Home najavila je građanski protest u Pljevljima 22. decembra i pozvala sve nezadovoljne građane kvalitetom vazduha i životne sredine u ovom gradu, kao i odnosom nadležnih organa prema njima i njihovom zdravlju, da dođu na gradski trg gdje će se skup i održati

Kako su istakli, na ovom mirnom okupljanju još jednom će skrenuti pažnju na ekološku katastrofu i pozvati čelnike nadležnih instutucija iz oblasti životne sredine da podnesu ostavke.

“Osuđujemo suvišna opravdanja i isprazne odgovore nadležnih institucija vezanih za posljednja prekoračenja zagađenosti u Pljevljima, koja otvoreno vrijeđaju inteligenciju građana. To da li je automatska mjerna stanica u Skerlićevoj ulici bila ispravna ili ne, za čiju se neispravnost iz Agencije za zaštitu životne sredine hvataju „kao pijan plota“ i dalje ne mijenja činjenicu da je zdravlje građana Pljevalja ozbiljno i kontinuirano ugroženo, te da je zagađenje iznad svih dozvoljenih vrijednosti”, navode iz ove NVO.

Prema njihovim riječima, dok nadležni ne zasuču rukave, običnim građanima jedino ostaje da manipulisanje sa mjernim rezultatima, “glavnim krivcem zagađenja Pljevalja i vrijeđanje zdravog razuma prećutno istrpe, čekajući svoj red u pljevaljskoj bolnici i na konačno ublažavanje teškog stanja pljevaljskog vazduha.”

“A uz to, pored svih čestica koje se nalaze u pljevaljskom vazduhu, a koje su štetne po zdravlje i životnu sredinu, Ministarstvo zdravlja kao i na Institut za javno zdravlje, još uvijek nisu našli za shodno da obavijeste građane Pljevalja šta se sve nalazi u vazduhu koji udišu i hrani koju jedu, čekajući razne evropske i svjetske stručnjake i organizacije koji rade na ovom problemu da oni završe njihov posao koji ih zakonski obavezuje”, navode iz Green Home-a.

Takođe su ocijenili da je za Pljevljake uvređujuća izjava predsjednika pljevaljske opštine gdje navodi da udiše pljevaljski vazduh već 30 godina i da mu ništa ne fali, pritom „samo“ sakrivši činjenicu da godinama nije bio žitelj Pljevalja već Podgorice.

“Takođe kvalifikacija po kojoj NVO treba da „zasuču rukave i ostave se pera“ govori samo o dubokom nerazumijevanju uloge NVO kao i sopstvene uloge sistemu, zaboravljajući da novac poreskih obveznika je opredijeljen da bi lokalna samouprava i nacionalne institucije radile svoj posao, u ovom slučaju na implementaciji Plana kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja iz 2013. godine, iz kojeg nijedna mjera nije realizovana, a stanje u Pljevljima je uveliko pogoršano”, konstatovali su oni, uz napomenu da je najbolji primjer nesposobnosti lokalne samouprave dva puta poništavani i propali tender za obezbijeđivanje subveniconisanog peleta kao zamjena za ugalj za Pljevljake i grejnu sezonu u ovoj godini.

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga