LPAM predat u skupštinsku proceduru

urednik Avatar

NVO Građanska inicijativa mladih je realizovala svoj prvi značajniji projekat ‘‘Akcioni plan za bolju budućnost mladih’’ koji je podržan kroz program De facto STRONG koji realizuje Fond za aktivno građanstvo – fAKT, a finansira Evropska komisija, posredstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.
Tokom projekta su formirane radna i fokus grupa sa relevantnim stručnjacima i predstavnicima iz svih oblasti predviđenih planom čiji članovi su izradili Lokalni plan akcije za mlade (LPAM) koji je upućen u skupštinsku proceduru.
Tokom projekta sprovedeno je anketiranje 200 mladih na seoskom i gradskom području (osnovci, srednjoškolci, studenti, sportski klubovi i omladinske nevladine organizacije); Održane su prezentacije projekata u srednjim i osnovnim školama kao i u omladinskom klubu Rožaje o oblastima koje su zastupljene u akcionom planu (obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje i porodica, učešće u životu društva, ljudska prava, kultura, slobodno vrijeme, informisanost i mobilnost);
Nakon skupštinske procedure akcioni plan mladih će postati zvaničan i obavezan dokument, koji će važiti za period od četiri godine.
U cilju jačanja kapaciteta organizacije u okviru projekta je izrađen sajt Mladi Rožaja (www.mladirozaja.me) na kome je projekat predstavljen, i gdje će se sve buduće aktivnosti organizacije prezentovati javnosti. Takođe je izrađen vizuelni identitet organizacije, kao i ova brošura u tiražu od 150 primjeraka u kojoj je predstavljen projekat. Brošure će se dijeliti po školama i na gradskim javnim mjestima. U cilju vidljivosti projekta izradili smo 50 majci i 350 olovki sa nazivom projekta.
U okviru projekta je oštampana i brošura ‘‘Lokalni plan akcije za mlade opštine Rožaje – Akcioni plan za 2016. godinu i četvorogodišnja strategija za mlade’’ u tiražu od 300 primjeraka koji će se dijeliti tokom javne rasprave u cilju promocije i vidljivosti projekta.
Na ovom projektu je partner bila Opština Rožaje gdje je predsjednik Ejup Nurković sa saradnicima pružio punu podršku realizaciji ovom projektu, jer donošenje temeljnih dokumenata u svim segmentima djelovanja jednog društvenog sistema, predstavlja strateško polazište za konkretne aktivnosti koje doprinose promjeni postojećeg stanja. Shodno tome i ovaj dokument predstavlja polazište i dokaz spremnosti i volje lokalne samouprave da učini napor i prema smjernicama koje su formirali upravo mladi, preduzme neophodne korake i mjere koje će dovesti do poboljšanja njihovog položaja u društvenoj zajednici.
NVO Građanska inicijativa mladih naglašava, da se posao ne završava usvajanjem ovog plana, već da tek tada počinje i da će predstavljati strateški dokument obavezan za primjenu u narednom periodu, uz pomoć kojeg će mladi u Rožajama otkrivati i graditi bolju budućnost.

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga