CDT tribina o NATO integracijama

urednik Avatar

U ROŽAJAMA ODRŽANA TRIBINA “NATO I VANREDNE SITUACIJE”

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su građani nedovoljno informisani o pridruživanju Crne Gore NATO savezu, pa ovaj program CDT-a ima za cilj da poveća njihovu informisanost i da poboljša javni dijalog o evroatlantskim integracijama.

Ozbiljan problem je što ne postoji otvoren i stalni dijalog baziran na kvalitetnim i tačnim informacijama tokom kojeg bi predstavnici državnih organa, parlamenta, akademske zajednice, civilnog sektora iznijeli svoje argumentovane stavove za ili protiv članstva Crne Gore u NATO.

Ispred organizatora skup je pozdravila predsjednica CDT Milica Kovačević koja je istakla da CDT je uradila niz video projekcija koji su na tribini prikazani a koji se tiču elementarnih nepogoda i spasavanja Vojske CG u tim nesrećama, dodala je i da  su ogromnu pomoć pružile i zemlje koje su već članice Alijanse kao sto je Slovenija.

Centar za demokratsku tranziciju(CDT) u prepunoj sali Centra za kulturu, organizovao je tribinu pod nazivom NATO i vanredne situacije, na kom su svoja iskustva prenijeli eminentni stručnjaci svako iz svog ugla.

Pukovnik iz Slovenije Anton Tunja prisutnima je prenio iskustva Slovenije članstvom te zemlje u NATO, general Tunja je kazao da je njegova zemlja pomagala unesrećenim u okruzenju i da će to raditi i dalje a da će Crna Gora imati koristi od samog članstva.

Vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić, istakao je značaj učlanjenja Crne Gore u NATO alijansi te dodao da će posebno u toku elementarnih nepogoda pomagati svima kojima je potrebno.

Pukovnik VCG i načelnik odjeljenja za operacije i obuku istakao je da je VCG učestvovala u akcijama pomoći u Srbiji tokom nezapamćenih poplava koje su ih zadesile. Pukovnik Brajković istakao je da će i u budućem periodu Vojska biti u pripravnosti i spremna da pomogne u svim situacijama.

O benefitima članstva u NATO Brajković je istakao da će treninzi i obuka biti još bolja. Direktor Direktorata za vanredne situacije pri MUP-u CG Mirsad Mulić kazao je da je imao dosta posla, a uz to zahvalio je Sloveniji i ostalim članicama Alijanse tokom pomoći našoj zemlji kada je to bilo potrebno. Članstvom u NATO Mulić dodaje da će pomoć biti znatno brža i dostupnija.


Ferid Kujević / FOTO: Baki Škrijelj / Rozajetoday.me

 

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga