Rožajski izviđači ugostili predsjednika Izviđačkog saveza Turske

urednik Avatar

izvidjaciDana 28. 10. 2015. godine u prostorijama Omladinskog kluba u Rožajama Izviđački odred „Ibar“ imao je čast i zadovoljstvo da ugosti predsjednika Izviđačkog saveza Turske gospodina Hasana D. Subasi, a sa njim i predstavnike Izviđačkih odreda „Sandžak“ i „Kompas“ iz Novog Pazara.

Na sastanku se govorilo o razvoju izviđanja, uključivanju mladih osoba u klubovima, sazrijevanju osoba kroz izviđanje, prenošenju iskustva iz Turske (druge zemlje po broju izviđača u svijetu), najavljivanju akcija koje slijede i dr.

Prenosimo i izuzetno prijatno iznenađenje gospodina Hasana D. Subasi, koji nije krio zadovoljstvo što je u Rožajama nastao izviđački odred, kroz koji će mladi iz opštine Rožaje sazrijevati kao odlučne i sposobne osobe u borbi za bolji život.

Subasi je uputio i bratski poziv na nekoliko kampova koji će se održati u Turskoj: Konferencija Izviđača muslimana u Istambulu, Izviđački kamp u gradu Bolu, Izviđački kamp Čanakkale (mjesto gdje je 16.000 Bošnjaka branilo Osmanlijsko carstvo) i dr.

Takođe prijatelji iz Izviđačkih odreda „Sandžak“ i „Kompas“ iz Novog Pazara su izrazili zadovoljstvo na bratskom dočeku i nadi za buduću saradnju klubava iz Sandžaka.

Podsjećamo da je u Rožajama 90-tih godina postojao izviđački odred ali da su ratna zbivanja prekinula djelovanje tog odreda. Danas možemo reći da su mladi iz Rožaja osjetili potrebu za formiranjem novog odreda koji će se truditi da aktivira što veći broj mladih koji će osim obuke za život u prirodi i čuvanju svoje domovine, propututovati i steći iskustva iz Svijeta sa raznih kampova i upoznati mnogo različitih ljudi.

Ovo je prilika da pozovemo našu omladinu da nam se pridruži kako bi naš odred dobio pravi sjaj i zasijao u našem gradu a poslije i u drugim gradovima širom Crne Gore i svijeta.

Zahvalnica ide našem bratskom gostu predsjedniku Izviđačkog Saveza Turske gospodinu Hasanu D. Subasi, kao i predstavnicima izviđačkih odreda „Kompas“ i „Sandžak“ iz Novog Pazara kao i opštini Rožaje koja je pomogla i pomagaće naš odred u pribavljanju potrebne opreme za djelovanje kluba.


 

Izviđački odred „Ibar“ Rožaje

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga