Mladi Rožaja
NVO Građanska inicijativa mladih Rožaje
AdvertisementCrna Gora

25. Novembra 2015.
 

Zvanično otvorena Mala grupna kuća u Bijelom Polju

More articles by »
Written by: urednik
Oznake:
Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Ujehara i predsjednik Opštine Aleksandar Žurić, zvanično su danas otvorili ustanovu za osobe ometene u razvoju-Malu grupnu kuću. 

Ovaj značajan projekat finansirali su Američka ambasada, Evropska unija, UNICEF, Ministarstvo rada i socijanog staranja i Opština Bijelo Polje, a funkcionisaće kao posebna organizaciona jedinica JU “Dnevni centar Tisa”.

Rad ove ustanove finansiraće Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Opština Bijelo Polje.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević je istakla da je Mala grupna kuća prvi servis ovakve vrste u Crnoj Gori.

“Jedan broj djece koja napune 18 godina moraju da imaju ovakve servise, zato što nemaju mogućnosti da borave u svojim porodicama, nemaju svoje hranitelje i država Crna Gora u skladu sa svojim mogućnostima sa partnerima i lokalnim samoupravama mora da stvara uslove da ovu vrstu servisa, osim Bijelog Polja, treba da postoje i u čitavoj Crnoj Gori”, kazala je Kovačević.

Kovačević je iskoristila ovu posjetu da porazgovara sa predsjednikom Žurićem o unapređenju socijanih servisa u Bijelom Polju, imajući u vidu da je Opština Bijelo Polje još 2011. godine započela realizaciju projekata socijalne zaštite  i unapređenja socijane inkluzije koje sprovodi UNDP CO Crna Gora, zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom prosvjete i UNICEF-om, koji je podržan od strane Delegacije Evropske unije, kroz fondove IPA 2010, komponenta 2.

Žurić je istakao da je Mala grupna zejednica primila svoje prve stanare, te da je to i povodo današnjeg okupljanja u ovoj ustanovi i ozvaničenje rada, prvog servisa ove vrste u Crnoj Gori.

“To je servis koji će se baviti 24 sata podrškom djeci sa smetnjama u razvoju, bez roditeljskog staranja ili čijim roditeljima je oduzeto roditeljsko pravo. Opština Bijelo Polje je prepoznata kao mjesto u kojem se vodi računa o društveno ranjivim grupama. Kvalitetno planiranje na lokalnom nivou i uspostavljanje socijalnih servisa u zajednici nam je uvijek bilo jedan od prioriteta, a ovim aktivnostima ćemo dodatno odgovoriti na potrebe ranjivih grupa, njihovoj većoj socijalnoj uključenosti poboljšanju kvaliteta života u prirodnom okruženju. Oblasti reforme sistema socijalne zaštite u Crnoj Gori posvećuje se velika pažnja, a Bijelo Polje je već steklo značajna iskustva u uspostavljanju socijalnih servisa ne samo za djecu, već i za odrasle osobe u riziku od socijalne isključenosti”, kazao je Žurić, ističući da će nastaviti sa sličnim aktivnostima, još više ohrabreni razumijevanjem ovako značajnih partnera, ističući da će u budućem vremenu razvijati i unapređivati sve postojeće servise i zajedno raditi na otvaranju novih.

Američka ambasadorka Ujehara takođe ističe da otvaranje objekta koji, kako je kazala, donosi dobrobit, te da su djeca uvijek povod za radost.

“U ovom objektu djeca će doživjeti radosne momente i boraviti u bezbjednoj i zdravoj sredini. Stvaranje ove male grupne zajednice je rezultat saradnje građana Bijelog Polja, Ministarstva rada i socijalnog stranja, naših prijatelja iz UNICEFA, programa humanitrna pomoć Evropske komande Oružanih snaga Amerike, Kancelarije vojnog atašea i kancelarije za odbrambenu saradnju”, kazala je Ujehara.About the Author

urednik
 
 

 

Završen projekat „Svako ima pravo na radno mjesto zdravo”

NVO ”Građanska inicijativa mladih” iz Rožaja je realizovala šestomjesečni projekat  „Svako ima pravo na radno mjesto zdravo” koji je podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja Vlade Crne Gore  Proj...
by urednik
 

 
 

Obuke i plastenici za OSI iz tri grada

Obuke i plastenici za OSI iz tri grada   U toku je realizacija projekta pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje OSI sa seoskog područja teritorije Pljevalja, Rožaja i Žabljaka kroz pokretanje plasteničke proizvodnje“ p...
by urednik
 

 
 

Održana radionica o bezbijednosti svih učesnika u saobraćaju

NVO ”Građanska inicijativa mladih” je 23. 12. 2020. godine organizovala u Srednjoj stručnoj školi u Rožajama radionicu u sklopu  projekata „Zajedno do unapređenja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju” koji je...
by urednik