Rezultati ankete o energetskoj efikasnosti u opštini Rožaje: Najviše troše drva

urednik Avatar

U sklopu projekta ”Uključi se, sačuvaj energiju – sačuvaj svoju budućnost” koji realizuje NVO Građanska inicijativa mladih iz Rožaja uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija sprovedeno je istraživanje o vrsti goriva koju koriste za grijanje, o njihovim potrebama vezano za grijanje tokom zimskih mjeseci i o tome koliko njihovi objekti stanovanja potpadaju pod zelenu gradnju. Tokom istraživanja anketirano je 100 građana opštine Rožaje.

Na pitanje koju vrstu goriva koriste građani opštine Rožaje 69 % je izjavilo da su to drva, 27 % pelet i 4 % električna energija.

 

70 % građana tokom grejne sezone potroši 12 metara drva, 18 % troši 10 metara drva i 12 % troši više od 15 metara drva.

Na pitanje šta je najvažnije uraditi kako bi se smanjilo zagađenje životne sredine uslijed grijanja kuće, 40 % građana je istaklo da je to termo fasada na kućama, 34 % smatra da bi trebalo preći na pelet i tako smanjiti potrošnju drva jer se pelet i briket proizvode od drvnog otpada, 26 % smatra da je najvažnije promijeniti staru drvenu stolariju i tako smanjiti gubitke toplote.

Rezultati ankete biće predstavljani nadležnim institucijama što bi trebalo dovesti do boljeg razumijevanja potreba stanovnika, a u cilju daljeg rješavanja problema grada i stanovnika vezanog za grijanje.

Projekat je podržan od Ministarstva kapitalnih investicija u okviru programa “Uključi se, sačuvaj energiju – sačuvaj svoju budućnost”

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga