Uloga mladih u prevenciji bolesti zavisnosti od kockanja

urednik Avatar

Realnost sa kojom se opština Rožaje suočava je da postoji veliki problem kod maloljetnih lica zato što na svakom koraku možemo da nađemo razne vrste kockarnica: tombole, tiketi…
Obično se odluče da svoje vrijeme i svoj novac utroše tu. Smatramo to kao veliki problem! Jer prije će se odlučiti da odu i odigraju tiket ili tombolu nego što će poći u školu, iako roditelji misle da su oni tamo.
Donedavno kockanje i klađenje posmatrali smo kao aktivnost, zabavu, porok rezervisan za odraslu populaciju, a rizična ponašanja djece i mladih uglavnom su se opisivala kroz iskustvo sa cigaretama i alkoholom. Odnedavno smo kroz taj obrazac rizičnog ponašanja dodali i eksperimentisanje sa drogom.
Međutim, osvrnemo li se oko sebe, uočićemo veliki broj mladih ljudi, maloljetnika, čak i djece, koja sve češće posjećuju kockarnice, kladionice i druga slična mjesta, gdje uzaludno provode svoje slobodno vrijeme.
Zavisan od kockanja može postati bilo ko, bez obzira na pol, godine, ličnost, psihološke karakteristike, inteligenciju, obrazovanje, finansijsko stanje, mjesto življenja. Ta bolest kao i bilo koja druga može da se razvije kod bilo koga, ali zahtijeva i stručnu pomoć za njeno tretiranje.
Najizraženiji problem društva to što se klađenje i ostale kockarske igre ne prepoznaju kao potencijalno opasne i rizične po zdravlje osobe i ne priznaje zavisnost od kockanja jednako kao zavisnost od psihoaktivnih supstanci.
Treba napomenuti da je prošle godine Amerika zvanično i uvrstila i učinila jednakim bolestima – zavisnost od kockanja i zavisnost od psihoaktivnih
supstanci. Ipak, svi oni koji im se obrate i izraze želju za promjenom u svom životu, rado prihvate pomoć i podršku koja im se pruža.

Projekat Uloga mladih u prevenciji bolesti zavisnosti od kockanja u opštini  Rožaje podržala opština Rožaje na konkursu 2017. godine.

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga