Koji je kritičan period za prve susrete sa kockanjem?

urednik Avatar

Živimo u doba kada sve više ljudi, a naročito mladih poseže za kockom, a samo neki od tih razloga su potreba za zabavom, način da se prevaziđe dosada, želja da se brzo zaradi novac, bježanje od problema, osjećaj zadovoljstva prilikom samog kockanja i mnogi drugi. Pojam kockanja odnosi se na bilo koju igru, u kojoj postoji šansa za dobitak ili gubitak novca, a čiji ishod ne možemo da predvidimo.

Koji je kritičan period za prve susrete sa kockanjem?

Prema dosadašnjim istraživanjima kockanje kod muškaraca počinje već u ranoj adolescenciji, dok kod žena nešto kasnije. Adolescencija je period kada se prolazi kroz niz promjena, fizičkih i psihičkih. To za pojedince može biti težak i osjetljiv period života u kome prelaze iz dječijeg u odraslo doba, praćeno tjelesnim promjenama, psihičkim i socijalnim promjenama i burnim emocionalnim razvojem. Ono što je najkarakterističnije za ovaj period jeste izražavanje sopstvenog „Ja“, razvoj ličnog identiteta i težnja da to „Ja“ bude što slobodnije, značajnije, važnije, zapaženije i prije svega priznato od strane drugih, najčešće vršnjaka. To je period kada je spremnost za dokazivanjem kao i za usvanjem ponašanja vršnjačke grupe, predstvalja plodno tlo za razvoj rizičnih ponašanja koja vremenom mogu da dovedu do bolesti zavisnosti.

Svjedoci smo velikog broja kockarnica i sportskih kladionica od kojih se mnoge nalaze u blizini škola, što ovaj vid aktivnosti čini veoma dostupnim. Ono što karakteriše adolescente u njihovom odnosu prema kockanju jeste stav „Ja sve mogu“, zatim nerazumijevanje igara na sreću i naivnost u pristupu. Odlasci mladih u kladionice praćeni su opštim osećajem bezazlenosti i malim ulozima. To čini gledanje sporta zanimljivijim, daje lak način da se zaradi i neki novac, a ako se i izgubi, nije problem, jer je ulog obično mali.

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga