Završen projekat ”Akcioni plan za bolju budućnost mladih”

urednik Avatar

Tokom vikenda volonteri NVO ‘’Građanske inicijative mladih’’i ‘’Omladinskog kluba’’ iz Rožaja su organizovali promociju nacrta Lokalnog plana akcije za mlade (LPAM) koji je pripremljen u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu, društvene djelatnosti i sport Opštine Rožaje

Građanima su dijeljene brošure sa tekstom nacrta LPAM-a i projektnim aktivnostima kroz realizaciju projekta ‘’Akcioni plan za bolju budućnost mladih’’.

Plan akcije za mlade, kako je objašnjeno u dokumentu, obuhvata oblast obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja i porodice, ljudskih prava, učešća mladih u životu društva, slobodno vrijeme, kultura i informisanost i mobilnost.

Dokument se odnosi na mlade u Rožajama starosne strukture od 15 do 29 godina, kojih prema podacima posljednjeg popisa u Rožajama ima 5.521 ili 24,04 odsto od ukupnog broja stanovništva u Rožajama.

Neki od ciljeva strategije od 2016. do 2020. su povećanje kvaliteta formalnog obrazovanja i njegovo usklađivanje sa potrebama na tržištu rada, intenzivan razvoj neformalnog obrazovanja, poboljšanje uslova za obrazovanje mladih sa invaliditetom, kao i smanjenje stope nezaposlenosti.

Nacrt LPAM-a je dostupan zainteresovanoj javnosti na sajtu Opštine Rožaje www.rozaje.me i sajtu NVO Građanske inicijative mladih www.mladirozaja.me na kome je cio projekat predstavljen.

Nadamo se da će LPAM biti ne samo jednoglasno podržan od svih odbornika u lokalnoj skupštini već da će se nakon što postane zvaničan i obavezan dokumenat za period od četiri godine implementirati. Posebno je važno već početkom naredne godine osnovati Savjet mladih, Kancelariju za mlade i Kancelariju za prevenciju narkomanije opštine Rožaje.

Projekat izrade Lokalnog plana akcije za mlade opštine Rožaje (LPAM), podržan je kroz program De facto STRONG koji realizuje Fonda za aktivno građanstvo – fAKT, a finansira Evropska komisija, posredstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga