Pažin: NVO partneri u uspostavljanju sistema vladavine prava

urednik Avatar

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES), je danas u okviru projekta “Evropski kafe” organizovao sastanak predstavnika/ca nevladinih organizacija sa Zoranom Pažinom, ministrom pravde u Vladi Crne Gore, po principu World Café metode, a na temu „Vladavina prava u Crnoj Gori – postignuća i dalji izazovi “.

Evropski kafe je otvorila Daliborka Uljarević uz osvrt na Izvještaj o Crnoj Gori za 2015, koji je sačinila Evropska komisija, i podsjećajući da taj «izvještaj svake godine sve zainteresovane strane u crnogorskom društvu vide na različite načine, ali da se u jednom svi slažu: što se više proces evropskih integracija Crne Gore produbljuje, tako i «skener» EK detaljnije dijagnosticira crnogorsko društvo». Ona je naglasila da «ovogodišnji izvještaj predstavlja u mnogim oblastima opomenu i da je jasno iz njega da u 2016.godini, izostanak mjerljivih rezultata neće imati toliko razumijevanja od strane EK, kao i da puna odgovornost za produkciju tih rezultata leži na vlastima i institucijama koje moraju pokazati konačno da su sposobne da rade profesionalno i bez političkih uticaja kao što je to sada slučaj».

Zoran Pažin, ministar pravde se u svom obraćanju osvrnuo na teoretski koncept vladavine prava ističući značaj adekvatnog tumačenja pravnih normi i obrazovanja pravnika uz naglasak na  poznavanje sudske prakse Evropskog suda u Strazburu.

„Ja vidim nevladine organizacije kao partnere u procesu uspostavljanja sistema vladavine prava“, rekao je Pažin.

On je takođe ocijenio da je „pravna sigurnost srž vladavine prava i da bez pravne sigurnosti nema pune demokratije“.

Pažin je u nastavku detaljno razgovarao sa predstavnicima nevladinih organizacija o pitanjima koje su oni otvorili a koja su se odnosila na sankcionisanje nasilja u porodici, unaprijeđenje sistema borbe protiv korupcije i organizivanog kriminala i drugim različitim  pitanjima iz oblasti zaštite ljudskih prava.

Evropski kafe na temu „Vladavina prava u Crnoj Gori – postignuća i dalji izazovi“ bio je  završni događaj ovog tipa u 2015. godini koji je CGO kvartalno organizovao sa predstavnicima crnogorskih institucija, pregovaračkih struktura, institucija EU i diplomatskog kora. Tako su tokom 2015, u prethodna tri kvartala, organizovana tri sastanka na kojima su gosti bili: ambasadorMitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU i Gudrun Elizabet Štajnaker,ambasadorka SR Njemačke u Crnoj Gori.

Cilj ovih sastanaka je kreiranje platforme za otvorene i plodonosne neformalne diskusije koje će doprinijeti unaprijeđenju saradnje organizacija civilnog društva, na jednoj strani i institucija, diplomatskog kora i međunarodnih eksperata, na drugoj strani  i inteziviranju komunikacije, mapiranju postojećih izazova i definisanju prijedloga za njihovo prevazilaženje, kao i informisanje o posebnim aspektima procesa pristupanja Crne Gore EU, a kroz diskusiju predstavnika NVO u Crnoj Gori i različitih aktera procesa.

Sastanku je prisustvovalo 25 predstavnika organizacija civilnog društva.

 Avatar
Autorski profil

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

pretraga